Web Panel: Sosyal Medyanın Görünmeyen Yüzleri
Kontrol panel sunucu üzerindeki uygulamaların yönetilmesini sağlamakta olan en önemli araçtır. Eğer programlama alanında kişiler uzman değillerse ve kontrol panelleri bulunmuyorsa, hosting hesapları oldukça kullanışsız olacaktır. Piyasa içerisinde çeşitli kontrol panelleri bulunmaktadır. bu web panellerin pek çoğu cpanel gibi popüler olan kontrol panellerinden esinlenerek tasarlanmaktadır. Cpanel çok sayıda sadık kullanıcıya sahiptir. Bu kullanıcı olan kişiler hosting sağlayıcıların sunmuş oldukları cPanel sürümlerine göre belirleyecek kadar fanatik bir özelliktedir.
Web sunucu kontrol paneli web sunucu ile ilgili olan tüm işlemlerin gerçekleştirilmesi açısından oldukça yararlı olan bir araçtır. Hosting kontrol panellerinin birebir şekilde bilgisayar kontrol paneline benzetilebilir. Kontrol panelleri ile internet sitesinin veri tabanları ve dizinlerine ulaşmak mümkündür. Ayrıca mail adresleri oluşturularak FTP hesaplarının kurulumları da sağlanmaktadır. Tüm bu durumlara ek olarak kontrol panelleri, web sitelerin işlevsellik durumlarını arttırılması açısından gerekli uygulamaların indirilmesine, gerekli kodların yazılmasına, gerekli programlarında hem güncelleme işlemlerinin hem de yönetilmesine fırsat sunmaktadır. Dolayısıyla site yönetim durumu ve bakımlarının organizasyon durumlarının kontrol panelleri aracılığı ile her açıdan gerçekleştirilmektedir.
Dolayısıyla eğer işletim sistemleri ile ilgili olan programlama uzmanı değillerse hosting hesaplarının da yönetilmesi oldukça zor olacaktır. Yönetim panelleri SSH kod bilgisine ihtiyaç duyulmadan kontrol panelleri üzerinden sunucuların yönetilmesine, optimize edilmesine ve buna benzer olan pek çok işlemin yapılmasına yardımcı olmaktadır. Günümüz içerisinde pek çok ücretli ve de ücretsiz panel bulunmaktadır.
- cPanel
cPanel, yalnızca Linux işletimlerinde kullanılmakta olan Türkçe arayüzü bulunan, diğer yönetim panellerine nazaran ara yüzü hem sade hem de anlaşılır olmakla beraber en çok tercih edilmekte ve en kolay yönetim panelidir. Linux bir sunucuya cPanel kurulmuş olduğu takdir de kod bilgilerine gerek kalmadan panel üzerinden gerekli olan optimizasyonlar yapılmaktadır. cPanel aylık ve yıllık olan ücret karşılığında satın alınmaktadır. Ayrıca uygulama 15 gün süresince ücretsiz olarak da denenmektedir.
- Plesk Panel
Plesk panel, parallels firma tarafından yapılmıştır. Bu panel hem Windows hem de Linux işletim sistemleri ile sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Yine cpanel de olduğu gibi hem aylık hem de yıllık olan ücretler ile satın alınmaktadır. Ayrıca cpanel den farklı olarak aylık olarak trial olan sürümü denenmektedir.
- MaestroPanel
Diğer panellere oranla daha genç olan bir yönetim panelidir. Günümüz şartları içerisinde uygun olarak yazılmış bulunan panel bulut yani cloud olan sistemlerle entegre olarak çalışmaktadır. Maestropanel işinize yarayacak olan modülleri de ücretsiz olarak indirme imkanı sunmaktadır. Maestro panel 10 domain miktarına kadar 1 yıl süre ile ücretsiz olan bir uygulamadır. 1 yıl sonu geldiğinde ise aylık ya da yıllık bir şekilde satın alınmaktadır. Maestropanel tamamen Türk yazılımcı mühendisleri tarafından tasarlanarak üretilmiş olan bir paneldir.
- CWP (CentOS Web Panel)
CWP web panel, MySQL veri tabanı içerisinde çalışmakta bulunan hem ücretsiz hem de kullanışlı bulunan Linux tabanlı hosting kontrol panelidir. İnternet siteleri üzerinden detaylı olarak incelemesi yapılabilir ve de demo hali incelenerek daha çok bilgi sahibi olunmaktadır.
Web Panel Ne Demek?
Domain satın alınarak web sitesi yapılmak isteniyorsa, bu açıdan internet sayfalarının yayınlanması yani bir sunucu üzerinde ya da kendi bilgisayarımız üzerinde barındırılması gerekmektedir.
Kişilerin kendi bilgisayarları üzerinde barındırılması açısından, bilgisayar üzerine gerekli olan servislerin yani web, ftp ya da dns gibi servislerin kurulması gerekmektedir. Kurulduktan sonrasında bilgisayarlar dış dünyaya açılması gereklidir. normalde bilgisayarlar lokal olan bir network içerisinde çalışmaktadır. Bilgisayarlar ekseriyet içerisinde 192 ya da 10 ile başlayan IP almaktadır. Dış dünyaya açılması açısından modem üzerinden nat ile bilgisayar dış dünyaya açılmalıdır. Ancak bilgisayar sunucu olarak görülmediğinden dolayı işlemi gerçekleştirmek hem bizim açımızdan maliyetli hem de arıza durumunda internet sitesini kesintiye uğratacaktır. Kişisel bilgisayarların da donanımları 7/24 açık kalmaları açısından yapılandırılmıştır.
Bu sebeple server denilen özel olan bilgisayarlar kullanılmaktadır. Kişisel olan bilgisayarlarda kullanılmakta olan disklerden daha sağlam olan ve daha performanslı olan sas disk gibi donanıma sahiptirler. Ayrıca data center yani veri merkezli denilen özel yerlerde barınmaktadır. Sar veri merkezleri de iklimlendirme yani klima ve elektrik arızalarına karşı olan özel üniteler bulundurmaktadır. Ayrıca kişisel bilgisayarlarda kullanılan internet hızının da kat kat üstünde olan bir internet hızları bulunmaktadır. Bu sebeple internet sitelerinin ya da mail adreslerinin veri merkezlerinde bulunan sunucularda barındırılmalıdır.
Eğer kontrol panellerinden önce bir web sitesi yayınlanmak isteniyorsa, tüm işlemler manuel olarak gerçekleştirmek durumundaydık. Örnek olarak sunucu üzerine web servisi kurularak host ayarlarının girilmesi gerekmekteydi. Bundan öncesinde dns servisi kurularak yapılandırılması gerekiyordu. Örnek olarak Freebsd üzerine dns sunucusu kurularak yapılandırılması birkaç saati alacaktır. Her açılan hostingleri dns üzerine eklenmesi ve www ya da mx kayıtlarının da tek tek girilmesi gerekiyordu. Eğer bir internet sitesi yapılacaksa apache web server bulunuyırsa virtual host ayalarının yapılması gerekmektedir.
Web host server panelleri hem kullanıcıların hem de yöneticilerin zamandan tasarruf ederek iş yükünden kurtarmaktadır.
Sistem yönetici herhangi Linux dağıtımlarına tüm ayarları ile beraber sistemin kurulması ve yapılandırma işlemleri 24-48 saat sürmektedir. Ancak kontrol panelleri yazmış oldukları scriptler ile bu işi optimize hale getirip kısa süre içerisinde sistemi hazır hale getirmektedir. Bu gerçekleştirilmesi açısından Puppet yazılımları da bulunmaktadır. Ancak kullanıcıların tarafının da unutulmaması gerekmektedir. Sitem yöneticileri mail sunucuları açısından Qmail ve courrier ikilisini kurarak hizmet vermektedir. Vadddomain komutu aracılığı ile yeni bir domain oluşturmaktadır. Domain de vadduser denilerek yeni mail oluşturulmaktadır. Ancak son kullanıcılar bu işlemleri gerçekleştirememektedir.
Son kullanıcı olan kişiler zahmet etmesin, mail açılmak istendiğinde mail açılsın, şifre değiştirmek istendiğinde değiştirilsin diye kontrol panelleri bulunmaktadır.
Web host server işlemlerinin hızlı ve de basit olarak yapılandırmış olan araca kontrol paneli web panel de denilmektedir.
Piyasa üzerinde Linux ve de Windows platformları açısından pek çok ücretli ve de ücretsiz web panel bulunmaktadır. Ücretli bulunan Linux dağıtımları üzerinde çalışmakta olan web panel şu an da web paneller açısından lider konumundadır. Windows kısmında ise plesk web panel lider konumdadır. Ayrıca tamamen Türk yazılımcılar tarafından oluşturulmuş olan Mastropanel de kullanım açısından oldukça iyi durumdadır.
Panel Nedir Ne İşe Yarar?
Web panel seçeneğinin ilk hedefi web sunucu özellikleri ve yönetiminin tek bir alan içerisinde toplamaktadır. Aynı zamanda web server özelliklerinin internet ortamında erişilir duruma gelmesini amaçlamaktadır. Centos bu paneller arasında 2010 senesinde Debian’ı geçmektedir. Web panelleri sunucuların tüm ayarlarının yapılmasını sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse DNS ayarlarının gerçekleştirilmesi açısından birkaç adım yeterli olmaktadır. Kısa süreli ve de kolay olan adımlarla beraber istenilen işlemler gerçekleştirilmektedir. Web panel avantajları ile beraber tek sayfa üzerinden DNS bilgilerinin de değiştirilmesi mümkün olmaktadır.
Panel avantajları sayesinde sunucu üzerinde RDP ve Putty gerekli olmadan uzaktan erişmek mümkündür. Uzaktan erişim işlemleri açısından link desteğinin kullanılması gerekmektedir. Web panel özellikleri arasında ücretsiz kullanım imkânı da bulunmaktadır. Projelerin açık kaynak üzerinde verilmesi durumunda gelişime de açık olacaktır. Devamlı bir şekilde topluluk tarafınca gelişim devam etmektedir. Ek olarak da her türlü probleme çözüm sağlamaktadır. Bu gelişen problemlerin kısa süre içerisinde çözülmesini sağlamaktadır. Açık kaynak olarak tanımlanan web panellerinde güvenlik işlemlerinin de takibi sıkı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Güvenlik eklerinin sıkı olarak yayımlanmış olduğu bilinmektedir. Web paneller genel olarak apeche foundation benzeri olmaktadır. Benzerlik sağlamakta olan detayları yer almaktadır. Eklenti durumları, değişimler ve geliştirme durumlarında da SIG grupları sorumlu olmaktadır. Bu gruplar içerisinde Core denilmekte olan çekirdek içerisinde yer almaktadır. Saklanan çekirdek Linux platformlarını kullanarak hazır olarak yayınlamaktadır. Web panellerinin pek çok destek sağlamasının yanında kullanıcı deneyimlerinin de geliştirilmesi amacıyla kullanılmakta olan pek çok işlem bulunmaktadır.
Web panelleri Linux kullanıcılarının aşina oldukları seçenek arasında yer almaktadır. Kolay olarak kullanım ara yüzüne sahip olunmasıyla beraber farklı özellikler de barındırmaktadır.
Web Panel Nasıl Girilir?
Web panel giriş yapma durumu web sitesinin barındırma hizmetlerinden yapılması mümkündür. Ancak Windows kullanıcıları nerede oturum açacaklarını bilmediklerinde sitenin yönetici oturum ama adresini bulmak açısından bir program kullanabilir. Web panel girişi açısından;
- Kişilerin kendi internet sitelerine giriş yapmaları
İlk olarak kişilerin kendi internet sitelerine giriş yapmaya çalıştıklarından emin olunmaları gerekmektedir. Yönetici kimliğe sahiplerse örnek olarak e posta adres ve şifre, internet site yönetici panel üzerinde bunlar uygun yerlere girilerek oturum açılmalıdır.
- Ana adres üzerinden internet sitesine giriş yapılması denenmelidir.
Çoğu internet sitesi barındırma hizmetlerinin internet sitesinde oturum açılarak erişim sağlayan bir kontrol paneli bulunmaktadır. örnek olarak WordPress alanı açısından barındırma hizmet adreslerine gidilerek, Login yani girişe tıklanmalıdır. Oturum açma bilgileri girildikten sonrasında My sisteme tıklanarak aşağı kaydırılıp WP admine yıklanarak yönetici sayfasına geçilmesi gereklidir.
- İnternet site adresi belirlenmelidir.
Barındırma hizmetleri internet site üzerinden giriş yapılmıyorsa eğer temel adres insanların görecekleri URL adresleridir.
- Temek adresler üzerine yönetici ekleri eklenmelidir.
Giril sayfalarına bilgisayar adresleri üzerinden erişim sağlanmıyorsa aşağıda yer alan çeşitler kullanılarak erişim sağlanabilir. Bu ekler;
- www.website.com/admin uzantı adresi
- www.website.com/administrator uzantı adresi
- www.website.com/user uzantı adresi
- www.website.com/login uzantı adresi
- www.website.com/login.aspx uzantısı
- www.website.com/wp-login.php uzantı adresi
- www.website.com/admin.php uzantı adresi
- www.website.com/wp-admin uzantı adresi
- Kullanıcı adları ve e posta adresleri girilmelidir.
Giriş sayfasına ulaşım sağlandıktan sonrasında genelde iki metin alanı görülmektedir. Otuum açma adları ve e posta adresleri genel olarak üst metin alanı içerisinde e posta ya da kullanıcı alanı içerisine girilmesi gerekmektedir.
- Parola girilmelidir.
Yönetici parolaları genel olarak kullanıcı adı ya da e mail alanının hemen altında yer alan Password alanına yazılması gereklidir.
- Log in yani giriş yap sekmesine tıklanmalıdır.
Genel de bu alan password yazan kısım yani parola metin alanının altında yer almaktadır. Bunu gerçekleştirmek internet sitelerinin yönetici panel içerisinde oturum açılmasını sağlayacaktır.
Sadece web sitesi oluşturmak ile işlem tamamlanmamaktadır. Kaliteli içeriklerin oluşturulmasının yanında bunu yönetecek ve hatta yönlendirecek bir kontrol paneline de ihtiyaç bulunmaktadır. eskilerde bunlar daha zor ilerlerken artık teknolojinin de gelişmesi ile beraber bu durum bazı programlar aracılığı ile yürütülmektedir. Piyasa üzerinde yer alan kontrol panelleri ile deneme yapılarak en uygun olan seçenek ile tercih yapılması gereklidir.