Web Tarayıcısı Nedir? Ne İşe Yarar?
Web tarayıcısı, diğer bir adı ile ağ tarayıcısı olarak bilinir. Web tarayıcısı aslında bir yazılım adıdır ve içerisinde birçok web sayfasını, resmi, video içeriklerini ve nicesini barındırır. Elbette gelişen teknolojide de bunda etkilidir ve World Wide Web üzerinde gelişen tüm web siteleri bu kapsama dahil edilir. Bu tarayıcı ile birlikte internet üzerindeki tüm sitelere erişim mümkündür ve böylelikle bilgiler edinmek, görseller ve videolar görmek, araştırmalar yapmak mümkün hale gelir.
İnternet oldukça geniş bir sisteme sahiptir ve bu genişliğin esas sebebi ise web siteleridir. Web siteleri, interneti var eden en önemli hususlar olarak bilinir ve internetteki gelişimi de sergiler. İnternetin modern dünyadaki yerini öne çıkaran web siteleri, web tarayıcı bünyesinde konumlanır. Web tarayıcısı tek bir tane olmadığı için de internet gün geçtikçe genişleyerek herekse uygun alanlar oluşur uru. Birçok web tarayışı bulunur ki bu tarayıcılar uzun süreli kullanım amacı ile tercih edilir. Tarayıcılar özel firmaların üretimleri olsa da aslında bazen ülkeler sınırında ya da bölgeler kapsamında kullanımı görülebilir. Web tarayıcıları birçok üründe çalışabilir ve görülebilir. Bu satede de herkesin kullanabileceği alanlar haline gelirler. Öyle ki artık web tarayıcıları televizyonlarda bile bulunabilir. Teknolojik cihazların insan üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Öyle k dijital dönüşümü öne çıkaran bu hizmet, birçok modern sitenin oluşumunu da destekler niteliktedir. WWW yani World Wide Web sistemi, ilk olarak 1990 yılında ortaya çıkar ve kuran kişi de Tim Berners Lee olarak ifade edilir.
Web Tarayıcı Nelerdir?
Web tarayıcı nedir ve nasıl çalışır gibi pek çok soru yaygın bir şekilde sorulur. Çünkü web tarayıcı sistemi oldukça geniş bir alanı kapsar ve bu nedenle pek çok kişi detaylara ilgi duyar. Web tarayıcı birçok yerde kullanılabilecek geniş çaplı bir sistemler bütünüdür. Özellikle bilgisayarlarda, televizyonlarda ve mobil sistemler içerisinde Web tarayıcı görmek mümkündür. Tablet, bilgisayar, telefon eve televizyon gibi birçok elektronik ürün içerisinde web tarayıcıları profesyonel bir şekilde çalışır. Ancak bunlar birbirinden farklı sistemler olabilir ve bu nedenle üründen ürüne ve hatta modelden modele değişime acıktır. Web tarayıcı hizmeti ilk olarak bilgisayarlar üzerinde verilmiş olup sonrasında farklı teknolojik aletlere yayılım sağlamıştır. Ancak özellikle ülkeler ve bölgeler kapsamında web tarayıcı sistemleri ayrışarak görülebilir.
Web tarayıcıları her ne kadar kendi içlerinde ayrışsa da bunların genel özellikleri de bulunur. Bu özellikler neticesinde web tarayıcıları birçok noktada yakın bir sisteme sahip olabilir. Web siteleri varlığını koruyup sayılarını arttırırken aynı zamanda akıllanıcı hedefli olmayı da unutmamalıdır. Bu kapsamda
Web Tarayıcılarının Özellikleri Nelerdir?
Web tarayıcı özellikleri kullanıcılara bağlı olarak zaman içerisinde değişir. Ancak genel özellikler de yer alır ki bu özellikleri birçok web sitesinde görmek mümkün olabilir. Bunlardan ilki adres çubuğudur. Adres çubuğu, tüm web tarayıcıları içerisinde yer alır ve bu sayede aslında aranmak istenen link veya isim girilir. Bunun yanında bir de açılış sayfası bulunur. Tarayıcıya ilk girildiğinde kendisine özgü bir açılış sayfası yer alır. Bazı web tarayıcılarında bu açılış sayfası kişiselleştirmeye açıktır. Web geçmişi, web tarayıcılarının en öne çıkan ve hayat kolaylaştıran özellikleri arasında yer alır. Daha öncesinde görülen web siteler de sisteme dahil edilir.
Birçok web tarayıcısında yeni sekme özelliği ile birlikte gizli sekme de yer alır. Gizli sekme, güvenli bir şekilde seyahat alanı oluştururken aynı zamanda merak edilenlere farklı bir yöntem ile bakmayı mümkün kılar. Şifre kaydetme birçok tarayıcıda kolaylaştırıcı işlemler arasında yer alır. Bu sayede aynı şifreyi birden fazla kez girmek gerekmez. Web tarayıcı içerisinde eklentiler, yer imleri gibi unsurlar da görülebilir ve böylelikle bir web tarayıcısı daha kişisel bir hale gelebilir.
Web Tarayıcısı Avantajları
Web tarayıcısı avantajları adeta saymakla bitmez. Çünkü web tarayıcıları odlukça çeşitlidir ve her biri farklı alanlarla ve farklı bölgelerle uyumlu olarak da geliştirilir. Web tarayıcılarının ilk avantajı, bu sistemin kurulum sürecidir. Çünkü kurulum esnasında hatalar mümkündür ve bunları tespit ederek bir aslında web tarayıcılarını yönlendirmek ve geliştirmek de mümkündür. Web tarayıcısı avantajları sadece bununla kalmaz. Aynı zamanda bir tarayıcı bilgi edinme ağını kontrol eder.
Kullanıcılar ile milyonlarca bilgiyi sunan web siteleri bu bilgileri kullanıcıya verir ve böylelikle de olumlu etkisini gösterir. Bunlar içerisinde kaynağı almak ve onu ayırmak da yer alır. Beraberinde kaynağı işlemek ve onu yönlendirmek gerekir. Bir aşama da kaynağı görüntülemektedir. Sonrasında bilgiler işlenir ve depolanır. Tüm bu işlemler en kısa sürede birkaç salise içerisinde tamamlanır. Web tarayıcıları bir markayı, bir kişiyi, bir sporu ve nicesini belirlerken aynı zamanda tarayıcı bünyesinde incelenebilir. Web tarayıcıları daha birçok avantajı sayesinde yaygın bir kullanım alanı elde eder.
Tarayıcı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Web tarayıcı nasıl çalışır sorusu tarayıcının ne olduğuna bağlı olarak derilebilir. İnternet tarayıcıları aslında birer kaynaktır ve bu nedenle yaygınlık gösterir. Bir diğer yönde de kullanıcı yer alır. Web tarayıcı için bir kaynak yer alır ve bu kaynakta bulunan veriler hem depolanır hem de taşınır ve görüntülenir. Bu işlem saliseler süren bir işlem olabilir ki özellikle en hızlı Web tarayıcı hizmetini bularak daha iyi verim almak mümkündür.
Tarayıcılarda sistem hızlı ancak çok kademeli olarak işler. Ancak bunlar işlem anında fark edilemezdir. İşleme motoru ekranda görüntü sunar ve bu birkaç salisede tamamlanır. Elbette bu aşamada tarayıcı bir ayrıştırma da yapar ki bu da tarayıcının performansını gösterir. Arayıcı içeresinizde yer alan veriler incelenir ve bunlar uyumlanır. Web tarayıcı sistemi bu şekilde ilerler. Birtakım farklılıklar da aslında hem web sitelerinde hem de tarayıcılarda farklılığa sebep olur.
Web Tarayıcı Uygulaması Var Mıdır?
Web tarayıcıları özellikle ilk aşamada bilgisayar sistemleri için tasarlanmıştır. Bu sistemler bilgisayarda kullanıma uygun ara yüzlere sahiptir. Gerek tasarımlar gerekse kullanım imkanları PC üzerine belirlenir ancak bu uzun vadede yeterli gelmemiştir. Web tarayıcı sistemleri örnekleri fark etmeksizin farklı detaylara ve benzer unsurlara sahiptir. Bu benze unsurların başında ise uygulama gelir.
Cep telefonu ve tabletlerin yaygınlaşması ile birlikte web tarayıcı uygulamasının ortaya çıkması da doğaldır. Web tarayıcıları uygulamalara da sahiptir ve böylelikle cep telefonu ve tabletler üzerinden de sisteme girebilirler. Web tarayıcı uygulamaları farklı olarak cep telefonuna özgü olarak tasarlanır. Bu durum tabletlerde de görülebilir. Sistem entegre edilir ki bu biraz zaman alabilir, ancak sonrasında süreç hızlı bir şekilde ilerler.
En İyi Web Tarayıcı Hangisidir?
En iyi web tarayıcı hangisidir sorusu yaygın bir şekilde sorulabilir. Web tarayıcılar oldukça fazladır ve hangisinin hangi alanlarda daha iyi olduğu bir tartışma konusudur. En iyi web tarayıcı olarak iddia edilen tarayıcılar da bir listeye sahiptir. Bu sayede birçok kişi için uygun birtakım seçenekler görülebilir. Web tarayıcıları birtakım avantajları ve dezavantajları ile bu listede yer edinir. İşte o web tarayıcılar:
- Google Chrome: Dünyanın bilinen ve kullanılan en popüler web tarayıcısı olması ile ünlüdür. 2008 yılında ortaya çıkan Chrome tamamen ücretsiz olarak kullanıma hazırdır.
- Opera Browser: Opera Software markasının çıkardığı bir tarayıcıdır ve 1998 yılında ortaya çıkmıştır. Chrome’un ardından yoğun bir kullanıma sahiptir. Hem bilgisayar sistim üzerinde hem de mobil destekli olarak kullanıldığı bilinir.
- Bing: Microsoft’un sektöre kattığı bir web tarayıcısı da Bing olmaktadır. 2009 yılında ilk kez kurulan Bing, bugün en çok kullanılan 3 Web tarayıcısı arasındadır.
- Yandex Browser: 2012 yılında kurulan Yandex Web tarayıcı, ücretsiz olarak hizmet sürecini sündürür. Özelliğe Rusya ve çere bölgelerde yaygın kullanımı ile bilinir. Hem Windows hem de iOS kapsamında kullanıldığı bilinir.
- Safari Browser: Özellikle Apple markasına ait olan MacOS ve iOS sistemine göre tercih edilir. Buna uygun olarak yapılan sistem Windows söz konusu odluğunda bilgisayarlarda da tercih edilebilir.
- Microsoft Edge: Inerent Explorer bünyesinde sunulan Micrsofot Edge, Chromium altyapısını kullanır ve özellikle tasarımda bu net olarak hissedilir. Hem Android hem de iOS üzerinde çalışan bir sisteme sahiptir.
- Firefox Browser: 2002 yılında kurulan Firefox, Mozilla Vakfı tarafından kurulur. Bu sistem kişiselleştirmeye açıktır ve bu kullanım alanını genişletir. Mobil sistemde Android ve iOS etkisi var iken PC sisteminde hem Windows hem Mac hem de Linux içerisinde yer alır.
- DuckDuckGo: Anonim olmayı mümkün kılan bu web tarayıcı, kişilerin daha güvende hissetmesi için bu imkanı sunar. Bu sistemde yapılan aramalar içerisinde hem IP adresine hem de kişisel bilgilere ulaşmak zor olur.
En Hafif Web Tarayıcı Hangisidir?
En hafif web tarayıcısı aslında en az Ram yiyen tarayıcı olarak da bilinir. Bu sayede birçok web sitesine ulaşmak ve orada vakit geçirmek daha klas bir hal alır. Düşük sistemleri barındıran tarayıcı ihtiyacı olanlar adına birçok örnek usanmak mümkündür. Arayıcılar her bilgisayara ve duruma göre yeterli olmayabileceği gibi daha fazla da olabilir. Bu durumda en hafif web tarayıcısı arayanlar için birçok örnek sunmak mümkündür. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Vivaldi
Vivaldi ücretsiz bir web tarayıcısı olarak bilinir ve asında kullanılan tabanı da Chromium taban olarak ifade edilir. Vivaldi birçok tarayıcıya nazaran çok daha az Ram tüketir ancak bu her durum için geçerli olmaz. Çünkü kullanılan hizmetler ve girilen siteler dikkate alınarak Vivaldi’de de değişim görülebilir. Bu bağlamda tarayıcıda en çok kaynak tüketimi yapan uygulamaları bulmak gereklidir. Araçlar bölümünden görev yöneticisi kısmına geçmek ve burada harcanan kaymaları görmek mümkün olur. Aynı zamanda tema çeşitliliği de yer alır.
- Opera
Opera popülaritesini kısa sürede arttırmış gibi görünüyor. Özellikle kullanıcılar için dost olarak görülen bu sistemde en az Ram yiyen tarayıcı olarak da anılır. Bu anlamda tasarruf etmek isteyenlere uygun bir hizmet sunan bir uygulamadır. Özelsel uzun vadede internet kullanımı da hız kazanır.
- Pure Browser
Bir diğer örnek de Pure Browser ile isimlendirilir. Android için kullanılan bir üründür ve hızlı olması ile bilinir. Hızlı olmasının bir sebebi de aslında Ram tüketiminin az ve hafif olmasıdır. Kendi içerisinde bir gece modu da vardır ve bu da ışık tüketimini minimum seviyeye indirir. Ancak bunlarla sınırlı değildir çünkü tarayıcı bünyesinde video indirmek için uygun alanlar bulunur.